Úvod » O nás

Historie KČT Baník Karviná

publikováno 12.03.2016 (aktualizováno 23.03.2016)

Historie turistického oddílu TJ Baník 1.máj Karviná

Turistický oddíl Baníku 1.máj Karviná vznikl v roce 1946.Turistický odbor v té době byl vydatně podporován závodním výborem ROH a vedením Dolu 1.máj. Bylo mu poskytnuto dokonalé materiální vybavení zakoupením stanů, spacích pytlů, nafukovacích matrací a jiných turistických potřeb. Odbor měl dokonce k dispozici závodní autobus, takže nebylo jediné neděle či volného dne, kdy by nebyl organizován zájezd. Toto období je nutno hodnotit v historii odboru v té době jako období největšího rozmachu turistiky. Bohužel, později se ukázalo, že tento rozmach a aktivita jeho členů byly až příliš podmíněné štědrou materiální a finanční podporou vedení podniku.

V letech 1960-1963 se snížil počet členů na 100 a odbor turistiky přemístil těžiště své činnosti z Karviné II do Karviné VI a upoutal se k hornickému učilišti Dolu 1.máj.Pracovníci závodu a členové ZV ROH vystupovali z turistického odboru.Naproti tomu se jeho novými členy stávají vychovatelé,mistři,učitelé a ostatní zaměstnanci odborného učiliště.Novým předsedou se stal pan Bohumil Šín,který tuto funkci vykonával do roku 1970.Také výbor TJ poskytoval v této době /1964-1969/odboru vydatnou podporu.Přesto však počet členstva poklesl na 20 dospělých a 16 učnů,kteří tvořili jeho členskou základnu.Odbor má i v této době dobré materiální vybavení jednak vlastní a dále ze sportovního skladu odborného učiliště.

V roce 1970 se stává předsedou odboru pan Miroslav Prášek tělovýchovný instruktor učiliště,za jehož vedení dochází k rozvoji pěší turistiky z řad učnů.Objevuje se první pokus o zimní táboření a to na Gírové.Nelze přehlédnout ani činnost hrstky vodních turistů,kteří přes nmalé potíže s lod'kami uskuteční 5 náročných sjezdů Hronu,Váhu,Sázavy a třikrát Dunaje.

Odchodem cvičitele pana Evžena Jarolíma do Kovony tato činnost končí.V roce 1978 přestupuje do odboru skupina cykloturistů a turistický oddíl mládeže /TOM/ "Šlápoty",vedený Václavem Mrajcou,později vystřídaný Josefem Čigelským,který tento TOM vedl až do roku 1989.

Odbor se zaměřil na výkonnostní turistiku,zejména získávání výkonnostních tříd,výkonnostních odznaků,odznaků "Turista ČSR" a mnoha oblastních odznaků z celé ČSSR.

TOM "Šlápoty" sklízel mezi mládeží velké úspěchy a svou aktivitou v soutěžích,pro mládežnické kolektivy vyhlašovaných, si zajistil místo mezi nejúspěšnějšími kolektivy v okrese ikraji.Zvláště úspěchy akce "Turisté lesu, přírodě" zasluhují pozornost.Pro členy oddílu byly pořádány každý rok letní putovní tábory,kde se děti učily nejen tábornické znalosti,ale zejména poznávání krás naší vlasti.Za úspěchy mládežníků nezůstávaly pozadu ani cykloturisté pod vedenímRostislava Šafraty,který se v roce 1983 stal předsedou odboru turistiky.

V Severomoravském kraji neměl konkurenci v žádné z cykloturistických disciplín.Nezahálejí ani pěší turisté,po návratu zasloužilého mistra turistiky Evžena Jarolíma udělali rázný krok vpřed.Vytvořila se skupina členů důchodového věku /senioři/,která podnikala každý týden výlety do okolí a blízkých Beskyd.

Po změně režimu roce 1989 došlo k osamostatnění cyklooddílu a odchodu do Bohumína a tím také k odchodu dosavadního předsedy.Tím také došlo ke snížení počtu členů z 80 na 28.

Po volbě nového výboru v lednu 1990 byl zvolen do čela výboru Josef Čigelský.

Došlo k rozpadnutí TOM "Šlápoty"pro nezájem rodičů o členství v odboru turistiky,který přešel do obnovéhoho "Klubu českých turistů",který obnovil činnost po roce 1989, /peněžní starosti/.Starší část odboru "senioři" pořádá nadále pravidelné úterní vycházky,pod vedením pana Emila Kučavíka. Plní OTO,Beskydské vrcholy.Každý člen za rok ušlape v průměru kolem 1000 km.Došlo také k ocenění dlouholetých zásluh o rozvoj turistiky z ústředí KČT našeho člena Mgr.Evžena Jarolíma,dostal v roce 1994 "Čestné uznání s plaketou".

Zimní táborníci v roce 1994 /únor/ uspořádaly již XI.ročník zimního táboření v Beskydech s průměrnou účastí na táboření 40 táborníků a s mezinárodní účastí.Náš odbor KČT je nejaktivnější na Severní Moravě v získávání odznaku "Zimní táborníkČR".

Mezi nositele zlatého VOZT kterých je v ČR vydaných 5 ks patří dva z našeho odboru KČT:Josef Čigelský a Bohumír Boruta.StříbrnýVOZT: Ladislav Žylka a Marcel Korbel a další čekatelé na bronz.Jak náročné je získat zlato? Je zapotřebí celkem absolvovat 30 zimních táboření a 48 nocí pod stanem.Zůčastnili jsm se táboření v bývalém NDR - Kottenheide,na Slovensku,Krásné Lípě,Klondyke v Beskydech a mnoha krásných místech naší vlasti.Kdo nprožil asponˇ jednu noc za mrazivého počasí u ohně a pod stanem mezi přáteli přišel o mnoho zážitků z táboření.Zimní táboření je uplně odlišné od běžného letního,kterého se může zůčastnit každý nepřipravený zelenáč.

Náš každoroční kalendář akcí obsahuje mnoho zajímavých akcí.Patří mezi ně jednodenní,vícedenní putování, turistické a dálkové putování.Nejznámější Novoroční výstup,Slezské šlápoty,Poslední puchýř a další akce. Od roku 1944 naše turistická aktivita pokračuje - pravidelně jsme organizoval zimní táboření "ZT Beskydy" a Zahájení zimní sezony v Beskydech",které každý rok bylo na jiném vrcholu nejčastěji  na Ostrém,Slavíči a Kamenitém.

V roce 2007 jsme uspořádali 24.ročník ZT, v Mostech u Jablunkova v lomu.Tohoto táboření se zůčatnily jen čtyři táborníci,proto jsme vyhlásili ukončení zimního táboření "Beskydy" ZT zahájení zimní sezony" jsme předali KČT Bohumín.

Dále jsme se zůčasnili těchto zimních táboření:

1999 - ZT na MS v klasickém lyžování Ramsau - Rakousko

2002- Mezinárodní sraz turistů pod Račou - Kysuce -Slovensko

2002- Mezinárodní sraz turistů Ramzovské sedlo -Jeseníky

2003 -40.roč.ZT Hvězda -Broumovské skály

2004 -VIII.roč.Český zimní sraz Moldava - Krušné hory

2005 -IX.roč. Český zimní sraz turistů Hedeč - Králíky

2006 - ZT při ZOH Turino -Bardomecchia /1700m.n.m/ Itálie  - 4 členi

2007 - ZT Český zimní sraz turistů Žd'ár nad Sázavou

2008 - ZT Mezinárodní sraz turistů Jablůnkov - Beskydy

2009 - ZT při ZST Bělá nad Radbuzou

2009 - Mezinárodní zimní táboření při FIS klasické lyžování Liberec

2011 - 50.ročník ZT Klíč bus zájezd

Poslední čtyři roky /2013 - 2016/ jsme pořadatelé zimního táboření Vřesovice - Chřiby vedoucí akce Franta Polehn'a z Uherského Ostrohu.Jezdili jsme pravidelně do Kuželova,kde ochotný kamarád z Veselí nad Moravou pořádal devět ročníků zimního táboření.Po jeho náhlém úmrtí jsme uspořádali poslední desáté "Žerykovo zimní táboření"/2014/.Při těchto akcích jsme plnili VOZT zlato,které má šest členů,diamant  dva :J.Čigelský a J.Skotnica.

Nejen zimním tábořením,ale i letní turistikou žije náš odbor.Každý rok se zůčastn'ujeme letního srazu zimních táborníků/červen/ V odboru máme dva "Mistry turistiky" J.Čigelský a W.Hudeček.

Nejnovější akce je na podporu výstavby nové Bezručovy chaty na Lysé hoře - Vystup na svůj vrchol /VSV,

V odboru máme 5 členů,kteří byli vyhlášeni Sportovcem města Karviné,pan Mgr.Evžen .Jarolím byl v roce 2008 uveden do síně Slávy Moravskoslezské oblasti KČT.

Od roku 2001 jsme pořadatelé turistického pochodu "Okolo Karviné" počet účastníků je průměr 30 turistů

Letos v září /2016/ náš odbor oslaví 70 let založení.

15.května pořádáme již 16.ročník turistického pochodu "Okolo Karviné",který je zařazen do celostátní turistické akce EURORANDO.Zakončení bude 29.08.2016 na Dlouhých Stráních - bus zájezd.

Náš odbor má k 01.01.2016 28 členů.        Výbor pracuje ve složení: Josef  Čigelský            předseda

                                                                                                              Ervín  Olešn'an           jednatel

                                                                                                              Ladislav Žylka            hospodář - pokladník

 

   "Byli bychom rádi,kdyby se turistika stala opět koníčkem širšího okruhu pracujících a občanů našeho města,

                 ale při dnešních finančních starostech to zůstane asi jen přáním "

 

 

                                                                                                        Josef   Čigelský

                                                                                                         předseda KČT

                                                                                                         TJ Baník Karvin                                                                   


                                                                                                                    

                                                                                                                       

 

 

 

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery